Můj první domácí chlebík

Vždycky jsem si myslela, že domácí pečení chleba je nějaká věda a alchymie, ale je to opravdu jednoduché, když si to správně rozplánujete je to hračka…aspoň tenhle recept pro kváskové neodborníky.

Jak na to i bez váhy 🙂

Ideální je si vyprosit kvásek od někoho zkušenějšího, což určitě nebude problém, pokud mrknete na Kváskovou mapu . Já svého krasavce dostala od milých paní kuchařek ze Základní školy da Vinci v Dolních Břežanech.

Co když už máte svého krasavce doma?
Kvásek jen přikrmíme vlažnou vodou a žitnou moukou ve stejném poměru a necháte na teplém místě probudit (já ho nechávám přes noc).
Můj kvásek dostal svou skleničku přikrytou ubrouskem a ten připevněný gumičkou, aby měl na probuzení nějaký vzduch.

Na začátek by se hodil – ROZPIS SUROVIN

  • 500 g mouky (žitná chlebová nebo kombinace se špaldovou, pšeničnou chlebovou,…)
  • semínka – slunečnicová, lněná,…
  • ořechy – vlašské
  • dvě polévkové lžíce čiperného kvásku
  • vlažná voda

Můj první kváskový žitňák i s nástrahami

Ráno už kvásek vstal se mnou a daly jsme se do práce. První supr zjištění… „Vždyť nemám kuchyňskou váhu :)“. Co teď? Tak přišla na řadu odměrka. Tu naštěstí mám :). Takže jsem odměřila 0,5 kg mouky – můžete nakombinovat, já chtěla jen žitňáček, takže jsem použila jen žitnou chlebovou.
První vychytávka pro další pečení – mouku si navážím (nebo naměřím :)) vždy den předem …přece jen ráno nebylo času nazbyt.

K mouce ve větší misce jsem přidala slunečnicová a lněná semínka a vlašské ořechy nakrájené na kousky – všeho přiměřeně přiměřeně.
Jedna lžička soli se ukázala jako dost málo – takže pro příště 2 čajové lžičky (Vy už budete chytřejší než já). A aby chlebík krásně voněl – přiměřeně kmínu. Asi tak dvě lžičky.

A přichází na řadu kvásek…zase bez vážení – 2 polévkové lžíce a do půl litru doplnit vlažnou vodou. Promíchat a můžeme přidat k mouce.
Celé těstíčko zabalíme do igelitu, dáme na teplé místo a necháme kvasinky dělat svou práci 12 hodin. Já je nechala pracovat o samotě, zatím co jsem byla v práci. Vy si to klidně naplánujte jinak.

V 18:00 (to je po 12 hodinách kvasinkové párty) můžeme pokračovat – tekutější těsto přesuneme na namoučenou desku nebo prkénko, pozor bude to dost lepit – já ráda pracuju rukama, tak jsem se dala do překládání ručně – párkrát těsto převalíme ze strany na stranu – tím kvasinkám přidáme trošku kyslíku.
A necháme na teplém místě kynout dalších 15 minut. Mezitím si hodně dobře vymažeme olejem formu na biskupský chlebíček.

Po chvilkové přestávce přemístíme těsto do formy. Povrch uhladíme a pomokříme vodou. Pro krásné křupnutí – posypeme nahoře slunečnocovými semínky.
Ať zase mohou kvasinky řádit, zabalíme je zpět do igelitu a do teplíčka s nimi. Vyrušíme je až za 2 hodinky.

Po dvou hodinkách si dáme vyhřát troubu na 250 °C a krásný kváskový chlebík pečeme asi 30 minut. Pak ho vyklopíme z formy a dopečeme krásnou křupavou kurčičku 10 minut.

A můžeme se zakousnout 😉  
Ani já neodolala a musela hned ochutnat  😀

Můj časový plán – časový plán pro pracující lid 🙂

  • 18:00 – 6:00 – oživení kvásku
  • 6:00 – 6:20 – příprava těsta
  • 6:20 – 18:00 – kynutí – kvásková párty
  • 18:00 – 18:05 – přeložení těsta
  • 18:05 – 18:20 – kynutí na podložce, přeložení do formy
  • 18:20 – 20:20 – kynutí ve formě
  • 20:20 – 20:50 – pečení ve formě
  • 20:50 – 21:00 – pečení mimo formu
  • 21:01 – zasloužená ochutnávka 🙂

Určitě je ideální péct chleba dopoledne, ale pro většinu z nás to během týdne není moc reálné, tak jsem si vytvořila časový plán pro pracující.

Bude se moc těšit na fotky a komentáře, jak se Vám váš kváskový chlebík povedl…

Pokud chcete mrknout na video pro kváskové začátečníky…je tu: Kuchařka ze Svatojánu: Kváskový chleba, který můžete péct denně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.