Pšenice prababička: Špalda

Špalda je prastará odrůda pšenice s vyšším obsahem živin

Špalda se v poslední době hodně oblíbené slovo spojené se zdravou výživou, ale proč vlastně? O tom se dozvíte právě v tomto článku.

Seznamte se: Pšenice prababička – ŠPALDA

Špalda je druh pšenice, která byla v Evropě známá už před 8 000 lety. Dostala se sem pravděpodobně z Blízkého východu, kde ji znali ještě mnohem dříve. Je to jedna z nejstarších obilnin – prababička dnešní pšenice.

Pšenice špalda obsahuje skoro všechny základní živiny důležité pro zdravý lidský organismus. Které to jsou? Přece bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerální látky.

Jaké má výhody oproti běžné pšenici:
Protože má větší podíl obalové vrstvy, obsahuje přibližně 16 – 17 % bílkovin, což je mnohem více než u pšenice seté (12 – 14 %) a také více vlákniny.
Špalda je výborným zdrojem některých vitamínů skupiny B , především thiaminu (B1), riboflavinu (B2), ale také niacinu (B3).
Obsahuje také relativně velké množství nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné pro naše zdraví.
Z minerálních látek obsahuje hodně manganu, draslíku a hořčíku. 

Pozor pozor! Pořád je to pšenice, takže pro celiaky opravdu nee. 

Co dokáže?

Jaké má účinky na naše zdraví? 

  • má pozitivní vliv na imunitní systém,
  • je velice lehce stravitelná,
  • přispívá k regeneraci buněk,
  • posiluje slinivku a slezinu,
  • posiluje slabé zažívání,
  • dodává energii svalům, vazivu a tkáním,
  • prohřívá organismus,
  • přispívá k tvorbě zdravé krve,
  • je univerzálním prostředkem proti špatnému prokrvení.

Špaldový zázrak

Malý špaldový zázrak se stal před 800 lety v německém Bingenu, kdy měla svatá Hildegarda vnuknutí. Při modlitbě jí Bůh napověděl, aby nemocným připravovala jídlo ze špaldy. Krátce poté, co tak udělala, se mnoho nemocných uzdravilo. Už tehdy totiž Hildegarda věděla, že špalda dodává energii i těžce nemocným, kteří nemohou jíst nic jiného, aby příliš nezatěžovali organismus.

 Jak ji vpašovat do našeho jídelníčku?

Se špaldou se setkáváme hlavně v podobě špaldové mouky, kávy, špaldových otrub nebo špaldového bulguru. 

Pokud ji poprvé vyzkoušíte budete určitě překvapeni příjemnou nasládlou oříškovou chutí.

Nemusíme hned nahradit všechnu bílou mouku za špaldovou. Špaldová je sice zdravější a lépe stravitelná, ale pro ty, kteří jsou zvyklí na bílou mouku, je třeba přidávat postupně. Stačí ji při pečení kombinovat a míchat s běžnou bílou. 

K dostání jsou i špaldové těstoviny – malá vychytávka – vodu po uvaření nevylévejte. Použijte ji jako základ na výživnou zeleninovou polévku.

Chléb s přídavkem špaldové mouky vyniká výraznou chlebovou vůní, popraskanou kůrkou, výborně chutná a vydrží dlouho vláčný a čerstvý.

Narazili jste někdy na špaldové kernotto? Neděste se :-), jsou to velké špaldové kroupy, které určitě také stojí za vyzkoušení.

Malá zajímavost:
Špalda lépe zasytí, takže jakmile upečeme koláče ze špaldové mouky, sníme jeden, zatímco koláče z bílé mouky bychom snědli třeba tři.

Můj tip na nákup:
Špaldovou mouku za přijatelnou cenu seženete v Lidlu.
Pokud chcete „specialistu na špaldu“ je to určitě firma PRO-BIO, jejich výrobky už běžně najdete v supermarketech.DSC_0600 (2)DSC_0592

Špalda také přispívá k veselé mysli a radosti v duši.

Tak přeju hodně radosti se špaldou a těším se na Vaše komentáře, jak jste ji využili...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.